vraag en antwoord crematorium

 

Als u ervoor kiest om de overledene te laten cremeren moet u aan een aantal voorwaarden te voldoen. U dient een afspraak te maken bij een crematorium van keuze, dit hoeft niet altijd het dichtstbijzijnde crematorium te zijn. U kunt er ook voor kiezen om een centraal gelegen crematorium uit te kiezen wat voor iedereen makkelijk bereikbaar is. Er moeten afspraken gemaakt worden met het crematorium voor de diensten die u wilt afnemen. Dit zal veelal de aula voor de afscheidsplechtigheid en de ontvangstkamer zijn voor een eventuele condoleance en uiteraard de crematie zelf.

Tijdsduur:

Bij de meeste crematoria in Nederland huurt u een aula en ontvangstkamer voor een minimum tijd. Dit is in veel gevallen 45 minuten voor de aula en 45 minuten voor de ontvangstkamer na afloop.

Wat u zichzelf moet afvragen of deze tijd voldoende is voor het afscheid van de overledene wat u voor ogen heeft. de tijd geeft u de gelegenheid voor ongeveer 3 a 4 sprekers en 3 a 4 muziekstukken. Dit uiteraard bij een gemiddelde muziekduur van ongeveer 4 minuten per muziekstuk en een spreektijd van ongeveer 4 minuten per spreker. Er wordt in deze tijd ook vaak gebruik gemaakt van foto presentaties of live muziek.

Verder valt te denken aan indien er de behoefte toe is geestelijke begeleiding van bv. een Pastoor, Dominee, ritueel begeleider.

Voor de ontvangstkamer is vaak het te verwachten aantal belangstellenden leidend in uw keuze. 45 minuten ontvangstkamer is meestal voldoende om ongeveer 75 personen uw aandacht te geven. Verwacht u echter meer personen dan is het aan te raden om extra tijd bij te huren. In de meeste crematoria’s boekt u voor zowel de aula als voor de ontvangstkamer per kwartier bij.

Wat wenst u dat er geserveerd wordt in de ontvangstkamer ? Volstaat het traditionele kopje koffie met cake of wenst u wat anders ?  Broodjes, high-tea, gebak, er mag alcohol geschonken worden. Steeds vaker wordt er een combinatie gemaakt van rouwen om de overledene en anderzijds wordt het leven gevierd. Hierbij past een drankje met een zoutje, bittergarnituur, toast met vis, Franse kaas etc.

Technische crematie:

Wat tegenwoordig ook steeds vaker gebeurd is dat er gebruik gemaakt wordt van een technische crematie. Dit houdt in dat de overledene alleen gecremeerd wordt in het crematorium. De afscheidsplechtigheid en de condoléance vinden dan elders plaats. Soms in een uitvaartcentrum, de kerk, een zalencomplex of in uw eigen huiskamer.  De reden hiervan is tweeledig vaak wordt de sfeer in een aula van een crematorium als niet prettig gevonden. Ook het kostenaspect speelt hier soms een rol, dit omdat u dan geen huur voor de aula en onvangstruimte hoeft te betalen aan het crematorium.

Asbestemming:

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden blijft de as 1 maand bewaard in het crematorium. Dit is voor de nabestaanden om een keuze te maken omtrent de as. Ook hierbij zijn verschillende mogelijkheden oa. verstrooien op het terrein van het crematorium al dan niet in het bijzijn van nabestaanden. De as kan op zee verstrooid worden buiten de 12 mijl zone. Dit kan vanaf een boot, vanuit een vliegtuig met of zonder nabestaanden. Ook kiezen veel nabestaanden ervoor om de as thuis te bewaren in een urn. In onze webwinkel bieden wij verschillende sierurnen aan. De as mag ook verstrooid op plekken die de overledene lief had, u moet hiervoor wel toestemming hebben van de eigenaar van de desbetreffende plek.

Groningen2