vraag en antwoord uitvaartkist

 

In Nederland is het wettelijk verplicht om een overledene in een “omhulsel”, meestal een uitvaartkist te begraven of cremeren. Ook moet er een registratieformulier worden opgesteld. Dit formulier moet samen met andere formulieren worden aangeleverd bij het crematorium of begraafplaats. Meer informatie vind u op de benodigde papieren en formulieren pagina.

Nu is er een grote verscheidenheid aan kisten. Hierbij valt te denken aan de gebruikte materialen, vormgeving, kleur en stoffering aan de binnenzijde van de kist. De meest gebruikte materiaalsoort is gefineerd spaanplaat. Verder worden de meeste voorkomende houtsoorten gebruikt zoals eiken, populieren, grenen, vuren, en mahonie maar ook tropische houtsoorten worden steeds vaker verwerkt.

Omdat de wet spreekt van een omhulsel mag er ook gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld een katoenen doek mits de overledene volledig aan het zicht onttrokken kan worden en het gebruikte materiaal milieu afbreekbaar is.

Of het gebruik van een omhulsel anders dan een uitvaartkist is toegestaan hangt niet alleen van de wet af maar ook van de plaatselijk geldende regels. Het is onze ervaring dat de meeste begraafplaatsen als regel heeft dat een overledenen uitsluitend in een uitvaartkist begraven mogen worden terwijl de crematoria, in verband met brandgevaar, een kartonnen kist of een kist gemaakt c.q omkleed met schapen wol niet zullen accepteren.

In onze webwinkel vind u een ruime keus van uitvaartkisten die allemaal voldoen aan de regels zoals omschreven in de wet.

Na ontvangst van uw bestelling zullen wij altijd contact met u op nemen om af te spreken wanneer en waar  u de uitvaartkist bezorgt wilt hebben.