vraag en antwoord uitvaartplechtigheid

 

De opbouw van de uitvaartplechtigheid bepaalt u zelf of in overleg met de uitvaartbegeleider / kerk / crematorium of begraafplaats.

Wat veelal gebeurd is dat de overledene herdacht wordt met muziek en toespraken. Een opbouw kan zijn dat de overledene in de aula is en bij aanvang komt u binnen gevolgd door de belangstellenden dit onder het spelen van muziek. Ook kan er gekozen worden om de overledene bij aanvang plechtigheid de aula in te begeleiden door naaste familie.

Vaak wordt er dan opening verzorgt door een uitvaartbegeleider, die u welkom heet. Dan een blokje sprekers, onderbroken door muziek. Eventueel speelt hierbij een foto presentatie. Wellicht wilt u dat er kaarsen aangestoken worden door bijvoorbeeld de kleinkinderen.

U kunt ook gebruik maken van live muziek. Zo wordt de overledene herdacht en werkt u toe naar het afscheid.

Aan het eind van de uitvaartplechtigheid worden mensen in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen en op weg te gaan naar de ontvangstruimte voor de condoleance. De directe nabestaanden nemen veelal als laatste afscheid om zo een laatste moment bij de overledene te zijn. In de condoleance ruimte kan koffie, koek of broodjes geserveerd worden.

 

Dit is een voorbeeld hoe een afscheid eruit zou kunnen zien, uiteraard kunt u van allerlei nuances aanbrengen.