vraag en antwoord verzorging en opbaring

Na het overlijden moet de overledene verzorgt en opgebaard te worden wat houdt dit nu in:

Met verzorging wordt bedoeld dat de overledene gewassen  en aangekleed word. Ook zullen de ogen en de mond gesloten moeten worden. Deze handelingen vereisen wel enige specifieke kennis waar niet iedereen over beschikt. Onze verzorgers kunnen de laatste zorg geheel volgens uw wensen uitvoeren. Meer informatie over deze dienstverlening vind u hier.

Ook zijn er situaties denkbaar waar een standaard verzorging niet toereikend zal zijn. Te denken valt aan operatie wonden of erger wanneer er sprake is van een ongeval. Ook in deze gevallen is vaak nog een goed resultaat mogelijk. Ook een tijdelijke balseming in Nederland is toegestaan dit wordt echter alleen gedaan door gespecialiseerde bedrijven.

Nadat de verzorging is afgerond moet een plek gekozen worden waar de overledene verblijft tot aan de dag van de uitvaart. Dit wordt de opbaring genoemd. De meest voorkomende keuzes zijn een thuisopbaring of gebruik maken van een uitvaartcentrum.

Bij een thuis opbaring kan de overledene op haar /  zijn eigen bed op gebaard worden of in de door u gekozen uitvaartkist. Welke wijze u ook kiest het is verstandig om een koeling te laten plaatsen, afhankelijk van de gekozen opbaring kunt u een bedkoeling of  kistkoeling bij ons huren.

Ook wordt er vaak gekozen om iemand op te baren in een uitvaartcentrum. Wanneer de overledene over wordt gebracht naar een uitvaartcentrum kan ervoor gekozen worden om de overledene in het uitvaartcentrum te verzorgen al dan niet door de familie, of het wordt gedaan door professionele uitvaartverzorger.

In de meeste uitvaartcentra’s wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van zogenaamde 24 uurskamers/familiekamers. Dit houdt in dat de nabestaanden een sleutel krijgen van de ruimte en  24 uur per dag naar hun nabestaande toe kunnen. Vaak zijn deze 24 uurs kamers voorzien van een koelkast, koffiezetapparaat, radio en tv om een huiselijke sfeer te brengen. Ook wordt nog gebruik gemaakt van bezoek op afspraak dit zal bij de meeste uitvaartcentra’s goedkoper zijn. Tenzij u erg veel op bezoek komt.